Category Archives: Uncategorized

Julpyssel

Varje år är det trasiga elljusstakar. Byta lampor kostar nästan lika mycket som att köpa en ny. Eller så bygger du om den med RGB-leds. Jag använde RGB-strips men det går säkert att använda andra lösningar.

Vad behöver du?
Elljustake
7 RGB-leds
Kopplingskabel (gärna med olika färger)
1 Arduino
Eltejp
Lödkolv
Lite Verktyg Tång ev Skaltång,Skruvmejsel

Bygget

Börja med att demontera ljusstaken,

Ta ur lampsockeln

Preparera LEDarna

Dela på kardelerna på LEDen och skala ändarna. Du behöver 7 av varje färg.

Mät koppling sladdarnas längd. Skala dem.

Löd fast kopplingssladdarna på LEDarna

Tejpa eller använd krympslang på lödningarna

Montera de tejpade LEDarna i ljusen.

Montera ljusen i staken

Löd sladdarna. Löd alla plus kablar (röd), alla minus (svart), signal ut (blå) till signal in på nästa LED(grön).

Montera ihop ljusstaken

Anslut kabeln till arduinon

Programmera Arduinon

I den LEDstrip som jag använder sitter det ett chip som heter WS2811. Varje chip lagrar en 24-bitars färgkod (Ex. FF0000=röd). När första chipet lagrat 24-bit skickar den vidare till nästa osv. Det finns ett Klassbibliotek som heter FastLed som gör programmeringen lättare.

Installera Fastled

Klicka Verktyg

Välj Hantera Bibliotek

Sök efter FastLed

Testa med FastLed

Ställ in hur många LEDs

Ange vilken Dataport du vill använda

Välj vilket chip som används

FirstLed tänder en LED i taget med vitt ljus. Undersök programmet för att förstå hur det fungerar. Du kan ju testa med andra Exempelprogram.

Dator och kommunikationsteknik med fördjupning på Nätverksteknik, It-support samt Cyber Security.

Höstterminen 2018 startade vi en ny inriktning på El- och Energiprogrammet. Vi har valt att göra det tillsammans med Cisco Networking Academy vilket ger oss möjlighet att ge våra elever tillgång till industricertifieringar. Jag söker samarbete med företag för APL platser och för att utforma utbildningen för att bli ännu mer behovsanpassad. Dator och kommunikationsteknik med fördjupning på Nätverksteknik, It-support samt Cyber Security. I åk 1 läser eleverna Datorteknik och Webbutveckling. Datorteknikskursen ger eleverna kunskaper som motsvarar en Comp Tia A+ certifiering. På Webbutvecklingskursen Lär sig eleverna att skapa hemsidor med hjälp av HTML, CSS, Photoshop, WordPress. Under åk 2 läser de kurser som Dator- och Nätverksteknik, Nätverksteknik, Programmering samt Kommunikationsnät. Kurserna Dator- och Nätverksteknik och Nätverksteknik ger kunskaper som motsvarar Cisco Certifieringen CCENT. Programmerings kursen inriktas mot PCAP–Python Certified Associate Programmer Certification. Slutligen under åk 3 läser eleverna Nätverksteknologier, Administration av nätverk och Serverutrustning, Datorsamordning och support samt Nätverkssäkerhet. Kursen Nätverksteknologier ger eleverna den sista delen inför Ciscos CCNA certifiering. Kurserna Administration av nätverk och Serverutrustning, Datorsamordning och support inriktas mot Microsoft Certifieringar. Slutligen kursen Nätverkssäkerhet är anpassad för Ciscos CCNA Cyber Ops certifieringen. APL Under åk 2 har eleverna 6 veckors APL (ArbetsPlats förlagt Lärande) fördelat på två treveckors perioder vecka 48-50 samt veckorna 16-18 på vårterminen. Syftet med APL är att eleverna ska få en inblick hur det kan vara att arbeta med It. Lärlingsår Det tredje året har eleverna APL under största delen av läsåret. De är på sin APLplats tre dagar i veckan. Under de två dagar som är kvar är de i skolan för att läsa de återstående kurserna för närvarande torsdag och fredag.